Глобалният икономически растеж ще се забави до 1,9 на сто през настоящата година, а през 2024 г. ще достигне 2,7 на сто, според доклад на ООН, цитиран от Ройтерс. За спада основна отговорност носят все още неотшумелите ефекти от пандемията от коронавирус, руската инвазия в Украйна, високата инфлация и климатичната криза, се посочва в доклада.
Предишната прогноза на ООН беше за ръст от 3 на сто през настоящата година. Докладът, наречен Световна икономическа ситуация и перспективи, изтъква, че ръстът през 2023 г. ще бъде един от най-ниските през последните десетилетия. Според него глобалната икономика ще започне да се съвзема догодина, тъй като някои от проблемите ще отшумят, но въпреки това перспективите остават много несигурни, тъй като "хиляди икономически, финансови, геополитически и екологични рискове остават".
Според доклада слабият растеж в ЕС, САЩ и други развити икономики са повлекли надолу глобалното развитие. За 2023 г. се предвижда ръст на американската икономика от едва 0,4 на сто, спрямо 1,8 на сто през 2022 г. Ръстът на ЕС ще бъде от само 0,2 на сто спрямо 3,3 на сто през миналата година.
През октомври МВФ прогнозира ръст на икономиката на САЩ през 2023 г. от 1 на сто, а на тази на ЕС - от 0,5 на сто.
Докладът на ООН предвижда ускоряване на растежа на Китай до 4,8 на сто, след като азитската страна се отказа от политиката си на нулев ковид и започна да разхлабва паричната и фискалната си политики. През 2022 г. китайската икономика нарасна с 3 на сто. МВФ прогнозира ръст на китайската икономика от 4,4 на сто.
МВФ ще разпространи своята прогноза за глобалния икономически растеж по-късно този месец, но управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева заяви миналата седмица, че не вижда "драматично подобряване" на перспективите за растежа, който по прогноза трябва да бъде около 2,7 на сто. През октомври МВФ посочи, че има около 25 на сто вероятност глобалният икономически растеж през 2023 г. да падне под 2 на сто, което се е случвало едва пет пъти от 1970 г. досега.