Премиерът на Косово Албин Курти обеща общините, засегнати от наводненията миналата седмица, да бъдат подпомогнати, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
На днешното правителсвено заседание в Прищина той каза, че в момента се оценяват нанесените щети и поиска да бъдат разследвани незаконните действия в ущърб на екосистемата.
"Щетите са големи, а опасността не е напълно преминала. Реакцията на държавните институции е бърза, солидарността помежду ни е голяма. За щастие последствията са само материални. Като правителство от самото начало помагаме на гражданите в наводнените райони... Винаги ще стоим до общините, семействата, бизнеса и гражданите от засегнатите райони. Нито за миг няма да липсва помощ от страна на правителството. Скендерай, Митровица, Клина, Истог и Подуева заедно ще се възстановят“, подчерта Курти.
Той добави, че освен отстраняването на нанесените щети, трябва да се действа и по отношение на причините за наводненията, които според него са свързани с проблеми по бреговете и речните корита заради неправомерното извличане на чакъл, изхвърлянето на отпадъци в реките и незаконното изсичане на горите.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)