Президентът на Русия Владимир Путин избегна да коментира днешното решение на Германия да достави танкове на Украйна. Вместо това, по време на посещение в Московския държавен университет, той даде съвети за кариерата на студентите и отговори на техни въпроси по други теми, предаде Ройтерс.
Обявлението от страна на Германия, че ще изпрати в Украйна танкове "Леопард 2", предизвика гневни реакции от страна на руското министерство на външните работи и посолството в Берлин. Путин обаче избегна темата.
В продължение на повече от час руският президент отговаряше на въпросите на студенти по теми с обхват от изгубени кучета до квантовите технологии, въпреки че войната в Украйна също постоянно се появяваше сред темите, макар и непряко.
Студент на име Владислав от окупираната от Русия Луганска област в Източна Украйна каза на Путин, че миналата година е взел участие в "специалната военна операция" в Украйна и мечтата му е да работи във Федералната служба за сигурност (ФСС). Путин, който е бил началник на ФСС, му благодари за службата и каза, че определено ще вземе предвид неговите амбиции да работи там.
"Хора като вас най-ясно разбират значимостта на действията за защита на хора… както и на самата Русия", каза президентът. "Слава Богу, че сте жив и здрав, ще има нужда от хора като вас както в специалните сили, така и във ФСС", добави Путин.
Млада жена на име Даря каза на руския президент, че мечтае да работи в неговата администрация. Той ѝ отговори, че "определено ще я спомене на отдела за човешки ресурси".
Путин намекна, че някои западни страни се възползват от войната в Украйна, за да наложат бойкот на руската култура, но увери, че те няма да успеят. "Ние сме част от световната култура", заяви той.
В своите коментари Путин само косвено спомена настоящото международно напрежение и посочи, че Германия "строго погледнато" остава под военната окупация на САЩ – визирайки съюзническите войски, разположени в страната. "Много от нещата, които се случват (сега) имат дълбоки корени… Европа ще възстанови своя суверенитет, но изглежда, че това ще отнеме време", добави той.