Експертна група е призована да приключи окончателно започнатото през 2011 г. разследване на причините за смъртта на Пабло Неруда, за да може правосъдието най-накрая да каже дали чилийският поет наистина е бил убит от режима на генерал Аугусто Пиночет (1973-1990), предаде Франс прес. 
Местни и международни съдебни и медицински експерти се събират за най-малко девет дни, за да анализират резултатите от серия проби, взети от останките на Нобеловия лауреат за литература. Неруда умира на 23 септември 1973 г., дванадесет дни след преврата на Пиночет срещу президента Салвадор Алиенде, близък приятел на поета.
"Имам впечатлението, че доказателствата ще доведат до заключения, които биха могли да бъдат окончателни, така че магистратът, който понастоящем ръководи разследването, да може да вземе окончателно решение", заяви съдията-координатор Марио Кароса.
Международни експерти вече единодушно отхвърлиха през 2017 г. официалната версия на военния режим: не, Пабло Неруда не е починал от внезапно влошаване на рака, както пише в смъртния му акт, публикуван от клиниката "Санта Мария" в Сантяго. Те изключиха "ракова кахексия" или крайно състояние, свързано с развитието на злокачественото заболяване на простатата, от което поетът е страдал.
Досега обаче все още не е потвърдена или изключена възможността за умишлено и целенасочено заразяване чрез инжектиране на микроби или бактериални токсини.
Според тази теория за отравяне, която не е научно изяснена, Пабло Неруда е починал от мистериозна инжекция, поставена в деня преди заминаването му за Мексико, където планира да отиде в изгнание и да ръководи опозицията срещу режима на Пиночет.
Теория, която експертите биха могли да потвърдят въз основа на сведенията за токсина Clostridium botulinum, открит в останките на поета. Тяло на Пабло Неруда беше ексхумирано през април 2013 г. от криптата, където той почива от 1992 г., в крайбрежния район Исла Негра на 120 километра западно от столицата. 
Експертите ще предадат заключенията си на 7 март на съдия Паола Пласа, която понастоящем ръководи разследването.
Хипотезата за убийството на поета, удостоен с Нобелова награда за литература през 1971 г., се появява през 2011 г., след разкритията на Мануел Арая. По онова време той е млад активист, когото Чилийската комунистическа партия назначава за помощник и шофьор на писателя, който е неин член. 
Въпреки че поддържа тезата за убийството близо 40 години, едва през юни 2011 г. комунистическата партия поиска съдебно разследване, което направи възможно ексхумацията и токсикологичните анализи.  
Неруда, който е и дипломат, посланик на Чили във Франция от 1970 до 1972 г., се чувства застрашен след военния преврат и иска да напусне страната.
Неруда ми каза: "Отивам в Мексико, другарю, и там ще помоля света да ми помогне да сваля Пиночет. След три месеца ще го сваля. Ще поискам помощ от правителствата, от интелектуалците", заяви Мануел Арая пред Франс прес през 2013 г., твърдейки, че поетът е бил убит. 
Появяват се свидетелства, според които Пабло Неруда е бил в добро състояние до прочутата инжекция, както и че това е убийство, поръчано от диктатурата, за да попречи на Нобеловия лауреат да се превърне в престижен неин противник в изгнание. 
Неруда разказва, че войници от военната хунта са дошли да претърсят къщата, посъветвани да "надничат във всеки ъгъл". "Тук ще намерите само едно опасно за вас нещо: поезия", казва им той.
По официални данни диктатурата на Аугусто Пиночет е довела до смъртта на около 3200 души и до измъчването на повече от 38 000 души.
От правосъдието зависи дали смъртта на един от водещите представители на испано-американската литература трябва да бъде добавена към този списък. За да може най-накрая Неруда да почива в мир.       Пабло Неруда е известен най-вече с любовните си поеми. Поетът освен това е бил политик от комунистическата партия и приятел на президента-марксист Салвадор Алиенде, който след преврата на Пиночет на 11 септември 1973 г. слага край на живота си, вместо да се предаде.
Неруда, тогава 69-годишен и болен от рак, е травматизиран от преврата, преследванията и убийствата на негови приятели. Поетът планира да замине в изгнание, където може да бъде влиятелен глас срещу диктатурата. 
Ден преди планираното му заминаване, Пабло Неруда е откаран с линейка в болница в Сантяго, където е подложен на лечение за рака и други заболявания. Умира в болницата на 23 септември 1973 г. Подозренията, че диктатурата е замесена в смъртта му, остават дълго след като Чили се връща към демократично управление през 1990 г. , припомня Франс прес.