Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас каза, че има „големи очаквания“ от проучването за въглеводороди в морската зона на Крит, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА. Ако в тези сондажи наистина бъдат открити находища, които могат да се използват, те биха могли да запълнят недостига в енергийните доставки на Европа, допълни Скрекас.
Покрай представянето на новата корпоративна идентичност на „Хеленик Хайдрокарбънс енд Енърджи Рисорсиз Мениджмънт Кампани“ (Hellenic Hydrocarbons and Energy Resources Management Company) стана известно, че до края на февруари ще приключат сеизмичните проучвания в районите западно и югозападно от Крит. След това данните ще бъдат прегледани и ако резултатите са обнадеждаващи, през 2025 г. ще бъдат направени проучвателни сондажи. В същото време се водят преговори за евентуално навлизане на нови инвеститори в схемите за проучване и експлоатация.
Развитие в проучването за нови находища има  и в района на Янина.
Президентът на „Хеленик Хайдрокарбънс енд Енърджи Рисорсиз Мениджмънт Кампани“ (ХЕРЕМА, HEREMA S.A.), Рикард Скуфиас, отбеляза, че за период от по-малко от година са завършени седем сеизмични проучвания - значително постижение дори по международните стандарти, в сравнение със само две в предходните 10 години.
Управляващият директор на ХЕРЕМА Аристофан Стефатос подчерта, че компанията изгражда мостове към по-устойчиво бъдеще, наред с историческото задължение да използва националното богатство на Гърция с уважение към околната среда. Новата идентичност на ХЕРЕМА отразява разширяването на нейните отговорности, отвъд проучването на въглеводороди до подземно съхранение на въглероден диоксид и насърчаване на инвестиции в офшорни вятърни паркове.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)