Еврокомисарят но конкуренцията Маргрете Вестагер се противопостави днес на исканията от страна на Франция, Германия, Италия и други страни членки на ЕС за отпускане на повече субсидии на компаниите с аргумента, че такава изкуствена помощ няма за засили конкурентоспособността на Съюза, предаде Ройтерс.
Думите на Вестагер идват в момент, когато ЕС търси отговор на американския Закон за намаляване на инфлацията на стойност 430 милиарда долара, който може да изкуши много компании да се преместят в САЩ.
"Има идея да използваме държавната помощ, не само за да запълваме празнини в дейността на частния сектор, но и като ключов инструмент за засилване на  сектори конкурентоспособността. Това няма да сработи", заяви Вестагер в рамките на конференция, посветена на държавната помощ в ЕС.
По думите й дългосрочната конкурентоспособност разчита на стабилна и справедлива конкуренция, както и на равен старт в рамките на общия пазар. А тя не може да се основава на "изкуствени, краткосрочни импулси, осигурявани от субсидиите".
Според Вестагер безплодната надпревара за субсидии може да струва скъпо на данъкоплатците, а от нея ще спечелят едва шепа компании и акционери.