Кап. III ранг Христо Христов, щурман на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ сподели пред БТА, че в първите 30 дни от плаването не е имало големи изпитания, тъй като времето е благосклонно, но предупреждава, че най-невралгично ще е е прекосяването на пролива Дрейк.
Протокът между Южна Америка и Антарктида има славата на мястото с най-бурните води на планетата. Като щурман на НИК 421 кап. Христов отговаря за безопасното преминаване на кораба през различни препятствия и придвижването му от Варна до остров Ливингстън, както и по обратния път.
Родом от Русе, кап. Христов завършва Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна през 2003 г., след което остава да работи там, а от 2008 г. е и преподавател в катедра „Корабоводене“ в същото учебно заведение.
Първоначално кап. Христов е назначен като част от временния екипаж на кораба „Св. св. Кирил и Методий“, когато ВВМУ поема инициативата да участва в закупуването на плавателния съд. Започвайки да работи с кап. II ранг Данаилов и с останалите си колеги от НИК 421, решава да излезе от зоната си на комфорт във Военноморското училище, вдъхновен от предизвикателството да плава до Антарктида. Предприема тази стъпка въпреки несгодите, които семейството му ще изпита, тъй като най-близките му го подкрепят в начинанието.
Кап. Христов е горд, че България е една от малкото държави, които разполагат с антарктически бази и правят научни изследвания в южния полярен регион.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба „Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката „България - Антарктида - корабният дневник на БТА".