Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) призна за допустими заведените от страна на Нидерландия и Украйна дела срещу Русия, свързани с нарушения на човешките права в двете сепаратистки области Луганск и Донецк в Украйна и свалянето на полет "Ем Ейч-17" (MH-17), предаде Ройтерс.
Решението е само процедурно и не се отнася до същината на заведените искове, но демонстрира, че съдът в Страсбург смята, че Русия може да бъде подведена под отговорност по обвинения в нарушения на човешките права в сепаратистките региони. Съдът постанови, че райони в Източна Украйна под контрола на сепаратистите "са се намирали от 11 май 2014 г. и най-малко до 26 януари 2022 г., под юрисдикцията на Руската федерация".
Делата сега ще бъдат разгледани по същество, като се очаква това да отнеме още една или две години.
Днешното постановление на ЕСПЧ проправя пътя за най-малко три други дела от страна на Украйна срещу Русия, които бяха замразени в очакване на решението относно юрисдикцията.
Нидерландия заведе своето дело в ЕСПЧ през 2020 г., като тя твърди, че свалянето на полет "Ем Ейч-17" над територия в Източна Украйна под контрола на подкрепяните от Русия сепаратисти е било в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Москва нееднократно е отричала каквото и да било участие в свалянето на самолета, което се случи на фона на сраженията между сепаратистите и правителствените сили.