Винаги съм осъждал и ще осъждам насилието от всякакъв вид. Всички ние трябва да се държим достойно в нашата страна и очакваме всички чужди граждани да се държат по същия начин, когато идват у нас, каза днес премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и добави, че като държава Република Северна Македония има изградени институционални, правни и процедурни механизми за защита правата на малцинствата, предаде специално за БТА агенция МИА.
"Осъждам всички, които предизвикват безредици и правят провокации, за да накърнят отношенията с източната ни съседка. Институциите трябва да действат съгласно закона за всички, които разпространяват провокации и искат да нарушат отношенията в държавата и между страните в региона. Това важи както за нашите граждани, така и за гражданите от чужбина, които искат да дойдат в страната ни и го правят, независимо от коя държава идват", каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос по време на днешното си посещение в университета "Гоце Делчев" в Щип.
Той обеща, че ще бъдат въведени допълнителни ресурси в службата на омбудсмана, където гражданите ще могат да подават сигнали за определени нередности, извършвани срещу тях, включително за използване на език на омразата.
"Процесът на присъединяване към Европейския съюз е дефиниран в преговорната рамка, а една от основите за присъединяване към ЕС са добросъседските отношения, което означава, че институциите комуникират по начин, който осигурява достойна и функционална комуникация между двете държави. Всички, които не искат да ни видят като член на ЕС и правят провокации, го правят точно за това. Такива има у нас, но и в България. Страната ни ще предотврати и ще използва всички механизми на системата, за да не се случи подобно нещо в бъдеще на човек, независимо от коя държава идва", каза Ковачевски и добави, че основен приоритет на правителството е достойнството на страната и нейните граждани.
Премиерът посочи, че ще бъде направено всичко в рамките на правомощията на правителството, за да се гарантира мирно и достойно честване на 4 февруари, рождения ден на великия Гоце Делчев.
"Конкретните дейности са от компетентността на министерството на вътрешните работи и се осъществяват въз основа на Закона за чужденците, т.е. разпоредбите, които регламентират кое лице не може да влезе в страната поради действия, които нарушават международните отношения на страната ни и вътрешния ред, независимо дали този човек е политик или има друга дейност", подчерта Ковачевски.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.