Реконструираният подход към монумента „Света Богородица“ в Хасково днес бе официално открит от кмета на южния град Станислав Дечев. В обръщението си към присъстващите той отбеляза, че това е един от най-трудните проекти, изпълнени във време на КОВИД криза и инфлация.
„Това е един проект, който показва приемствеността на различните управления на Общината. Може би 10-годишна е историята на този проект – от неговото създаване, кандидатстване за финансиране и последващо изпълнение“, обясни Дечев. Той допълни, че пространството ще продължи да се развива, като допълнително ще се кандидатства за средства. Станислав Дечев покани жители и гости на града лично да разгледат направеното, защото по думите му „трудно се говори за този проект“.
Проектът на Община Хасково “Ремонт и реконструкция на подход на монумент  "Света Богородица“ включва обновяване на близо 23 хиляди квадратни метра площ. Възстановени и надградени са запазени алеи от предходни облагородявания, датиращи от 70-те и 80-те години на миналия век. Реализацията на проекта е по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г. Стойността му е 1 328 477,55 лв. Безвъзмездната финансова помощ от Европейски фонд за регионално развитие е 864 829,72 лв., а съфинансирането от националния бюджет е  152 617 лв. Собственият принос на Община Хасково е 311 030,83 лв.
Монументът „Света Богородица“ в Хасково е най-високата в света статуя на Св. Богородица с Младенеца – 32,8 м. височина. Открит през 2003 г., а две години по-късно е вписан в книгата „Световните рекорди на Гинес“, раздел „Религия“. В листата на Стоте национални туристически обекта на България, под номер 72, влиза през 2009 г. Тежащ 80 тона, монументът е поставен върху 17-метров постамент, а в основата му е параклисът „Рождество Богородично“. Подходът до внушителната статуя включва стъпала, алеи, улици. Автори на скулптурата са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив.