Управителният съвет на Съюза на съдиите в България обявява, че излъчването на кандидати за длъжността Главен съдебен инспектор в рамките на обявената вътрешно-съсловна консултация приключи успешно, съобщават от ССБ.

От номинираните от професионалната общност дванадесет съдии двама дадоха съгласие за участие в следващия етап от консултациите. Това са съдиите Вера Чочкова от Софийски градски съд и Теодора Точкова, председател на Административен съд – Хасково.

Предстои провеждането на публично обсъждане на предложенията. То ще се състои на 21 март 2014 г. от 10.00 ч. в Конферентната зала на Съдебната палата в София. За участие в него ще бъдат поканени съсловните магистратски организации, както и неправителствени организации, развиващи дейност за утвърждаване на правовата държава и върховенството на закона. По време на обсъждането всеки от номинираните ще има възможност да се представи и да изложи вижданията си за дейността на ИВСС. Впоследствие ще им бъдат зададени, след тяхното обобщаване, постъпилите по електронната поща въпроси, като ще бъде дадена възможност на поканените на изслушването съсловни и неправителствени организации за задаване на допълнителни такива.

Целта е да се установи каква е съсловната и обществената подкрепа за предложените кандидати. За да се включите в публичното обсъждане и в съответствие с утвърдената от Разширения управителен съвет на ССБ рамка на консултацията, обявяваме, че в срок до 20 март 2014 г. на електронната поща на съюза [email protected] можете да изразите становище и да зададете своите въпроси към двамата съдии, приели номинацията. Те ще бъдат обобщени и зададени по време на изслушването им. Публичното обсъждане ще бъде открито за представителите на медиите и ще бъде предавано пряко по интернет на адрес http://www.judgesbg.org.

След обсъждането, УС на ССБ ще вземе решение дали кандидатурите на Вера Чочкова и Теодора Точкова да бъдат официално подкрепени и излъчени от името на съсловната организация. След това предстои народните представители да преценят дали да внесат тези номинации за разглеждане в Народното събрание.

Съсловната организация ще продължи обобщаването на събраната информация и повдигнатите по време на дискусията въпроси за действащата правна уредба на конституирането на ИВСС, неговия състав, правомощия и дейност до момента, както и перспективите за развитие.

ССБ изказва своето удовлетворение от успешното приключване на първия етап от вътрешно-съсловните консултации за избор на Главен съдебен инспектор. Убедени сме, че предстоящото публично обсъждане ще допринесе не само за пълната прозрачност на процеса, но и за предлагането на безспорен кандидат за тази длъжност. Оценяваме високо способността на професионалната общност да реагира компетентно и задълбочено в подкрепа на съсловните усилия за демократизиране на процесите в съдебната система и работата на държавните институции, заявяват от ССБ.