Софтуерният гигант "Майкрософт" (Microsoft) оповести резултатите си за второто тримесечие, като печалбата е надвишила очакванията на Уолстрийт на фона на растежа на бизнесa с облачните услуги, предаде ДПА.
Чистата печалба за тримесечието е била 16,43 милиарда долара или 2,20 долара на акция, което е спад с 18,77 милиарда долара или 2,48 долара на акция през същото тримесечие на миналата година.
Коригираната печалба за тримесечието е била 2,32 долара на акция. Анкетираните от Ройтерс 35 анализатори очакваха печалба от 2,29 долара на акция за тримесечието. В прогнозите на анализаторите по принцип не се включват еднократните разходи.
"Майкрософт" съобщи, че приходите му са се увеличили с 2 на сто до 52,75 милиарда долара спрямо 51,73 милиарда долара миналата година. Анализаторите залагаха на 52,96 милиарда долара. 
"Концентрирани сме върху "операционно съвършенство" и продължаваме да инвестираме, за да стимулираме растежа. Приходите на подразделението за облачни услуги са 27,1 милиарда долара, което означава растеж от 22 на сто (29 на сто в постоянна валута) на годишна основа, а търговските предложения продължават да носят полза на клиентите ни", каза Ейми Худ, изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор на "Майкрософт". 
Приходите от интелигентни облачни услуги са се увеличили до 21,5 милиарда долара през тримесечието или увеличение с 18 на сто спрямо миналата година благодарение на нарасналите постъпления от "Азур" (Azure) и други облачни услуги с 31 на сто. Приходите от "Производителност и бизнес процеси" са се повишили със 7 на сто до 17 милиарда долара, а от офисни търговски продукти и облачни услуги със 7 на сто благодарение на растежа на постъпленията от Офис 365 (Office 365) с 11 на сто и "ЛинкдИн" (LinkedIn) с 10 на сто. 
Приходите в сегмент "Повече персонални компютри", който включва операционната система "Уиндоус" (Windows), са се свили с 19 на сто до 14,2 милиарда долара.