Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC) за призова по-голямо международното финансиране за региона, който е сериозно засегнат от последиците от коронавируса, изменението на климата и войната в Украйна, Ройтерс.
Призивът бе отправен в заключителната декларация от седмата среща на върха на организацията, която се проведе в аржентинската столица Буенос Айрес.
"Подчертахме необходимостта от международни регионални финансови институции, като например Многостранните банки за развитие, да подобрят кредитните механизми", се казва в документа.
В изявлението се изразява и подкрепа за преговорите между венецуелското правителство и опозицията и се настоява САЩ да отменят блокадата срещу Куба.
Във форума участва и бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва, като това бе първото му пътуване в чужбина, откакто встъпи в длъжност на първи януари. Присъствието му беляза и завръщането на Бразилия в Общността на латиноамериканските и карибските държави, след като предшественикът му Жаир Болсонаро напусна организацията.
Уругвайският президент Луис Лакайе Поу отправи критики към някои делегати и призова лидерите не изграждат едностранчиви визии на базата на идеологиите си. "Тук има държави, които не зачитат нито демокрацията, нито институциите, нито правата на човека", заяви Поу.