Гражданската инициатива на косовски сърби "Сръбско оцеляване" прикани гражданите да протестират днес в северната част на Косовска Митровица срещу безусловното приемане на френско-германското предложение за споразумение между Белград и Прищина, както и срещу зачестилите етнически мотивирани инциденти в Косово, съобщава вестник "Данас".
Лидерът на Гражданската инициатива Александър Арсениевич каза пред вестник "Данас", че много се е натрупало през последните няколко месеца. "Етнически мотивирани атаки, раняване на сърби, защото не са спрели на контролно-пропускателния пункт на косовската полиция в Лепосавич, неправомерно отчуждаване на земя за изграждане на полицейски бази, спиране на автомобили с регистрационни табели с обозначение КМ /тоест издадени от Сърбия - бел.ред./, въпреки че Европейският съюз каза, че това е нарушение на споразумението за табелите, евентуално приемане на ново споразумение, въпреки че старото не беше напълно приложено", изброи Арсениевич.
Този активист от Митровица, който след премахването на барикадите нарече сръбския президент Александър Вучич "носител на политиката на емиграция на сърбите от Косово", казва, че в обръщението на сръбския президент са чули какво би могло да бъде отнето от Сърбия, ако това предложение за споразумение между Белград и Прищина не бъде прието, но не са чули какво им е дадено.
"Брюкселското споразумение от 2013 г. ни обеща формиране на Съюз на сръбските общини /ССО/, който изобщо не е сигурно, че ще бъде създаден, и вече влизаме в нов процес на диалог и приемане на нови споразумения. После ходихме в Брюксел за нищо. Всичко е непрозрачно и нито един сърбин от Косово не присъства на масите за преговори, където се взимат решения за нашия живот и нашето бъдеще", каза Арсениевич.
На въпрос дали очаква първо да се сформира ССО и едва след това да се влезе в процеса на подписване на ново споразумение, той каза, че очаква ССО да бъде част от рамката на новото споразумение.