Чешкият външен министър Ян Липавски каза, че ЕС трябва да въведе повече санкции срещу руския технологичен сектор, за да ограничи способността на Москва да произвежда оръжия и ракети, които тя използва да води война срещу Украйна, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че Липавски е говорил с Ройтерс след като външните министри на страните членки на ЕС се съгласиха да отпуснат още 500 милиона евро военна помощ за Украйна, както и при обсъждането на въпроси, свързани с повече санкции срещу Русия, и как да се търси отговорност от Кремъл за започването на войната преди 11 месеца.
"Трябва да търсим нови и изобретателни начини как да направим нашите санкции по-силни, как да намалим способността (на Русия) да произвежда оръжия и ракети, които се използват за обстрел на критичната инфраструктура на Украйна", каза Липавски.
Според чешкия външен министър Белгия и Унгария се противопоставят да бъде забранена търговията с диаманти и сътрудничеството в областта на ядрената енергетика с Русия, което на свой ред означава, че ЕС най-вероятно няма да може изгради необходимото единодушие за подобни мерки.
ЕС трябва да затегне санкциите, за да се справи с онези, които в момента ги заобикалят, както и да се насочи към руските пропагандни канали, каза Липавски.