Танзаниец, вербуван от руската частна паравоенна милиция "Вагнер", е бил убит в Украйна през октомври, съобщи днес министърката на външните работи на Танзания, цитирана от Франс прес.
Немес Таримо следвал в Русия от 2020 г. През март 2022 г. той бил арестуван и впоследствие осъден на седем години затвор по обвинения, които не бяха уточнени от танзанийската външна министърка Стергомена Такс.
Според УНИАН танзаниецът е бил на 31 години и е бил осъден за продажба за наркотици. Той бил част от щурмови отряд и бил убит край Бахмут - град в Донецка област, Източна Украйна, за който от месеци се водят кръвопролитни сражения.
"Получихме от руското правителство сведения, според които, когато е бил в затвора, на Таримо е било предложено да се присъедини към групата "Вагнер" срещу обещанието да му бъдат дадени пари и да бъде освободен след войната", каза пред журналисти танзанийската външна министърка Стергомена Такс, цитирана от Франс прес. Тя добави, че "Таримо се е съгласил и е бил отведен в Украйна, където е бил убит на 24 октомври".
"Незаконно е за всеки гражданин на Танзания да се присъедини към чуждестранна армия", подчерта Такс.
През последните месеци групата "Вагнер" вербува затворници да се сражават в нейните редици в Украйна в замяна на възнаграждение и освобождаване от затвора, отбелязва АФП.
Агенцията припомня случай, аналогичен на този на танзаниеца. През септември в Украйна бе убит друг африкански студент, който излежавал присъда в руски затвор и бил вербуван от частната милиция на Евгений Пригожин. 23-годишният Лемехани Ниренда от Замбия - съседна на Танзания страна - бил осъден по дело за наркотици.
Също през септември Пригожин най-накрая призна, че е основал "Вагнер", след години на отричане, и вече действа открито - признак за известно засилване на неговото влияние, посочва АФП.