Стенописи на 700 години и дървена напречна греда от 1319 г., считана за най-старата в Румъния, бяха открити в реставрирана църква във Вищя, окръг Клуж,  предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.
„Реставрираната църква във Вищя е построена между XIII и XV век. Под сегашната църква е открита по-стара ротонда. Стенописите в кораба и арката на църквата са от два различни периода, но и двата са направени между XIII и XIV век. Досега са извършeни дейности по отстраняване и консервация“, каза реставраторът Кис Лоран пред Аджерпрес.
Също така е открита дървена напречна греда, която е може би най-старата датирана в Румъния от 1319-20 г.
„При арката изрисувания слой е бил в контакт с гредата, поддържаща касетирания таван, което показва, че гредата предшества изографисването. Извършен е дендрохронологичен анализ на гредата и дървения материал на рамката, от който стана ясно, че тя е била изсечена през 1319-1320 г. Така в кораба на реформираната църква във Вищя имаме работа с може би най-старата датирана греда на територията на Румъния“, каза Кис Лоранд.
Консервацията и реставрацията са направени от „Имаго Питка“ (Imago Picta), изследването на историята на изкуството от д-р Атила Вайс, а дендрохронологичните анализи – от „Анно Домини“.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)