Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в акваторията на Черно море, съобщиха от Министерството на отбраната. 
Сигналът е получен в щаба на ВМС в 17:05 часа вчера от Морския спасителен координационен център. Обектът е забелязан на 14,8 морски мили източно от нос Кочан, от моторен кораб, плаващ под украински флаг. Издадено е навигационно известие до мореплавателите за опасността. 
След изчисления от експерти в щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) е определен район на търсене, в който действат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб - базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Екипажът на вертолета локализира обекта, определя го като мина и остава в района до пристигане на дежурния кораб. 
На борда на базов миночистач „Прибой“ военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 14:40 часа боеприпасът е унищожен с контролиран взрив от групата водолази - взривчици.
Вчера военнослужещите от ВМС унищожиха плаваща мина на 200 метра от брега срещу село Тюленово. На 3 януари беше унищожен невзривен боеприпас на плажа в град Обзор. След оглед на открития предмет, той е класифициран тогава като стара силно корозирала противодесантна мина.