ПГ на ПП ГЕРБ предлага седем кандидатури за членове на Централната избирателна комисия.

Броят на кандидатите, които предлага ГЕРБ, е изчислен на базата на изборните резултати на партиите и коалициите от парламентарните избори през май 2013 г., което е идентично с квотите, определени от неправителствените организации. Всеки един от тях е доказан професионалист с опит в изборния процес, съобщават от ГЕРБ.

Първият кандидат за член на ЦИК, когото ГЕРБ предлага и за председател, е Маргарита Иванова Златарева, която е доказан юрист и общественик и е безпартийна. Тя е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски" и е доктор по право и доцент по граждански процес. Златарева е специализирала банково право в Joint Wienna Institute в Австрия и конституционно право във Федералния конституционен съд на ФРГ. Започнала е кариерата си като младши съдия в Окръжен съд – Пловдив, след което е работила като съдия в Окръжен и Районен съд в Пловдив, като съдия в търговското отделение на Върховния касационен съд, а от 1997 до 2006 г. е била съдия в Конституционния съд.

ГЕРБ предлага за член на ЦИК и досегашния член на комисията Емануил Христов Христов. По образование е магистър по математика от СУ "Св. Климент Охридски". Христов е работил като директор на общинска фирма за информационни технологии в град Силистра, бил е заместник-кмет на Силистра, като директор на клон на "Информационно обслужване" АД и от 2011 г. е член на ЦИК.

За член на комисията, парламентарната група предлага и Йорданка Цвяткова Ганчева. Тя е магистър по право от Юридическия факултет на Техническия университет. Има специализация и по морско право. От 2011 г. до сега е юрисконсулт на "ЕНЕРГО ПРО Мрежи" АД. Работила е като младши юрисконсулт в Областна администрация – Варна и главен юрисконсулт във Военноморска база – Варна.

ГЕРБ предлага и Мария Христова Бойкинова. Тя е магистър по право от Университета за национално и световно стопанство. Работила е като специалист в отдели "Търговски" и "Общинска собственост" в район Студентски на Столична община и като специалист в Столична община в отдел "Отчуждаване на недвижими имоти". От 2011 г. към момента е адвокат по граждански, търговски, административни и трудови дела.

От квотата на ГЕРБ е издигната и кандидатурата на Румен Лилянов Цачев. Той е магистър по право от "Университета за национално и световно стопанство" и е специализирал "Държавна администрация". По професия е адвокат към Адвокатска колегия – Плевен, работил е и като началник на отдел "Правен" на Народното събрание. Румен Цачев е бил и председател на ОИК и РИК в Плевен.

ГЕРБ предлага за член на комисията и Георги Славчев Баханов, който е магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски". Бил е адвокат към Софийска и Благоевградска адвокатски колегии. Бил е и председател на ОИК – Сандански от 2003 до 2007 г., а от 2009 го 2013 г. е заместник-областен управител на Благоевград.

ГЕРБ предлага за член на ЦИК и кандидатурата на Цветозар Томов Томов, номиниран от 8 неправителствени организации. Томов е завършил "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Има докторантура по "Социология" от Института по социология. Работил е като научен сътрудник в Института по социология, доцент по социология в ПУ "Паисий Хилендарски", управител на агенция за маркетингови изследвания, директор на социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията и заместник-директор на НЦИОМ.

ДПС също направи своите номинации.

Предлагаме Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов за членове на ЦИК, опитни хора, които са били и са правили избори в различни избирателни комисии, обяви новината в НС пред медиите депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ.

И тримата са публични личности, известни като "изборджии". Това са Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов. НС със свое решение ще избере кой да бъде председател на ЦИК, кои да бъдат зам.-председатели и кой да бъде секретар на ЦИК, обяви стъпките Карадайъ и обясни, че като минат изслушванията в правната комисия от ДПС ще вземат своето решение кого да предложат в ръководството.

Преди заседанието на ПГ на ДПС, председателят на партията Лютви Местан заяви, че ДПС няма в дневния си ред тема за оставка на министри. Стоим зад кабинета, подчерта Местан. Това е абсолютно груба провокация, предполагам, на опозиционни среди, добави той в отговор на въпрос, че в някои медии е представена информация, според която от партията искали "главата" на здравния министър. От наш народен представител подобна теза не е артикулирана, а ако беше - медиите щяха да знаят, защото ние сме достатъчно прозрачна и открити, коментира Местан. Не е обсъждан въпрос за оставката на който и да е министър, напротив, неотдавна заявих, че не стои въпрос за какъвто и да е ремонт на кабинета. Още преди половин година заявих, че до майските избори не само, че не стои проблемът с оставката на кабинета, но и, че дори няма да се разисква далеч по-естественият процес на промени в персоналния състав на кабинета, посочи той. Стоим зад кабинета и всичко останало е груба опозиционна провокация, от която се разграничавам категорично, подчерта Местан.