Джаз-фолк концерт с изпълнители от България и Сърбия ще бъде представен тази вечер пред пернишка публика.
Двадесет фолклорни песни от двата гранични региона ще прозвучат в нов джаз аранжимент, разработен от утвърдени музиканти и специалисти. Това съобщи за БТА Венцислав Андонов - главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци (АНПТ) „Граовска младост“ - Перник.
Андонов каза, че главният организатор и солист, изготвил материала за концерта и нотирал песните е народната певица от Перник Валерия Момчилов. Тя е избрала и изпълнителите, които тази вечер ще се качат на сцената на Двореца на културата. В музикалната проява ще се включат Мартин Борисов - акордеон, Сашо Киров - кларинет, Маргарита Зарева - възпитаничка на Националното училище "Любомир Пипков" гр. София. Зарева ще участва също като солист в частта чист джаз заедно с неин колега саксофонист.
Двадесет са песните, които предстои да бъдат представят на джаз концерта довечера, като десет от тях са граовски, а останалите десет - сръбски. Характерните фолклорни произведения ще прозвучат в нов джаз аранжимент и под съпровода на музиканти от Общинския комплекс "Дворец на културата" - представители на Народния оркестър и АНПТ "Граовска младост".
Една от изненадите е съвместното изпълнение на две от песните между българските и сръбските солисти. Публиката ще чуе "Омиле ми, Ягодо" на трънчанката Гюрга Пинджурова и сръбската популярна песен "Нишка баня".
Сред българските изпълнения, преработени в нов аранжимент, избрани да бъдат включени в програмата, са още: "Дреме ми се, лега ми се" на Лиляна Галевска, "Провикна се Рада, Рада убавица" на Славка Секутова, песни на Станчо Стоилов, Павел Сираков и други граовски изпълнители. 
Джаз фолк концертът цели популяризиране на културно-историческото наследство на трансграничния регион България – Сърбия. Музикалното събитие е част от проект, партньори по който са пернишкото сдружение „Локално наследство” и фондация „Нишвил” от град Ниш, съседна Сърбия. През месец август концертът ще бъде представен в Ниш по време на традиционния джаз фестивал.