Отговорност на БТА е напредъкът да се вижда, заяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев пред участниците във втората местна конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, домакин на която е Националният пресклуб на БТА в Ямбол.
„В Ямбол нямаше национален пресклуб. Стигаше се дотам България да не знае какво се случва в този град. Да се разчита само на местните медии хората нещо да се информират. БТА, с помощта на общината и подкрепата на областната управа, инвестирахме в този неголям пресклуб. Така сте част от общия разговор“, коментира Вълчев. 
Проектът „Европа в България: Общо бъдеще“ се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. Основната му цел е да предоставя информация на широката общественост за политиката на сближаване, за ролята на различните заинтересовани страни при изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз, за резултатите на местно ниво и възможностите през програмен период 2021-2027 г.
„Разговорът не трябва да е само за европейските пари. Винаги ме е удивлявало каква огромна енергия хвърля България, за да обсъжда едни около 5% от Брутния си вътрешен продукт. Сякаш няма никакво значение какво правим с другите 95%. Ако положим това усилие в дебата за собствените пари, които тук изкарваме, ще бъдем много по-успешни и това усилие ще се възнагради“, каза още генералният директор на БТА. 
„Такива разговори имат смисъл. От тях човек разбира, че има напредък. Затънали в днешния ден, ние абсолютно сме забравили как например е изглеждал Ямбол преди 20 или 30 години“, допълни още той. 
Кирил Вълчев даде за пример вчерашната премиера на постановката „Комедия от грешки“ на Уилям Шекспир, състояла се в ямболския драматичен театър „Невена Коканова“, която определи като важно събитие за града. 
„Шекспир не е от Лондон, а от Стратфорд на Ейвън. Един провинциален град. И Георги Господинов, един от най-големите съвременни български писатели, не е от София, а от Ямбол. Ето този разказ липсва. Липса разказът за пълните зали, за смисъла на живота. В Ямбол виждам град, в който има смисъл да се живее“, каза още Вълчев. 
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще“.