Музеят на еврейската история във Варшава представи колекция фотографии, заснети тайно по време на въстанието във Варшавското гето през 1943 г. и открити неотдавна в семеен архив, съобщи Асошиейтед прес. Някои от снимките не са показвани никога досега.
Музеят за история на полските евреи ПОЛИН определи като важна находка откриването на негативи на около двадесет невиждани досега кадри.
Те са заснети във Варшавското гето от полския пожарникар Збигнев Лешек Гживачевски, докато нацистите брутално потушават въстанието през 1943 г. когато го подпалват, нацистите викат полски пожарникари, които да ограничат огъня само в гетото и да не застрашават зданията извън пределите му.
Историците в музея казаха, че стойността на снимките на Гживачевски е в това, че са единствените кадри от въстанието, които не са заснети от нацистите и съответно целта им не е била да служат на нацистката пропаганда.
, който по онова време е на 23 години, а семейството му рискува живота си, за да спасява евреи, взема фотоапарата си в гетото и тайно снима как евреите са отвеждани към Умшлагплац, откъдето били депортирани в концентрационния лагер Треблинка. Кадрите са запечатали и горящи сгради в гетото.
Мачей Гживачевски, син на огнебореца-фотограф, открива неотдавна негативите в архива на баща си, който починал през 1993 г.Някои от другите снимки на баща му са в Американския мемориален музей на Холокоста във Вашингтон.
Музеят ПОЛИН ще включи новооткритите снимки в изложба, която ще бъде открита на 18 април, в навечерието на 80-ата годишнина от избухването на въстанието във Варшавското гето. То избухва на 19 април 1943 г., когато германски войски и полиция нахлуват в гетото, за да депортират обитателите му. Около 750 млади евреи, въоръжени само с пистолети и други леки оръжия, атакуват германските сили, които са три пъти по-многобройни.  Съпротивата им продължава близо месец, повече от тази в някои окупирани от нацистите държави. Това е най-голямото въстание на евреи през Втората световна война и първият значим градски бунт срещу нацистката окупация в Европа. Нацистките сили потушават въстанието на 16 май 1943 г. и депортират оцелелите му обитатели в концентрационни лагери.