Капитанът винаги трябва да се бори. Той трябва да знае как да подходи във всяка една ситуация, за да съумее да запази екипажа и кораба си – безопасността винаги е номер едно. При плаване първо трябва да бъде предпазен човекът и след това - всичко останало. Това сподели пред БТА кап. Кирил Маринов, капитан далечно плаване (КДП) на борда на българския научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ по време на историческия му първи рейс до българската антарктическа база на оостров Ливингстън.
Функцията на кап. Маринов по време на настоящото плаване на НИК 421 е да подпомага командира и офицерския състав при нужда във вземането на ключови решения за безопасността на кораба. Във всеки един момент командващите плавателния съд могат да се посъветват с него за действие, възползвайки се от богатия му опит на човек, плавал из по-голямата част на световния океан. По време на рейса до Антарктида ролята на кап. Маринов е единствено спомагателна и крайните решения на борда винаги се вземат от командира кап. II ранг Николай Данаилов.
Кап. Маринов започва кариерата си на моряк като част от военноморския флот на Република България, служейки във вече бившето военно поделение в Созопол. След 1991 г. става част от търговския флот, където натрупва сериозен опит в плаването по света. Първите си години в Български морски флот кап. Маринов служи като трети помощник-капитан и постепенно извървява йерархичната стълбичка, за да стане капитан далечно плаване през 2005 г. Впоследствие работи и в други търговски компании, някои от които са сред най-големите в света – Ahrenkiel, Interorient, Maersk Tankers и Shipmanagement.
„Да си капитан далечно плаване е много голяма отговорност, тъй като отговаряш не само за товарите на кораба, но и за екипажа. Основното, първото нещо за мен е екипажът. Безопасността на екипажа е преди всичко“, подчертава отново той. В случай че има сериозна опасност за екипажа и товара, екипажът трябва да е готов да реагира във всеки един момент, но най-важна е постъпката на капитана – какво ще направи той, за да запази живота на екипажа и товара на кораба си, споделя кап. Маринов.
Давайки пример от личен опит, той е категоричен, че на борда са нужни постоянни наблюдения. „Има някои товари, които са изключително опасни. Такива са химикалите и други течни товари. Те трябва да се пренасят по строго определен начин, при определена температура. Например безопасността и качеството на някои течни товари зависят от това те да бъдат съхранявани при постоянни по-ниски или по-високи температури. Ключово е някои от тези опасни товари да бъдат приети на борда в определени танкове (цистерни), които са разположени в предната част на кораба, т.е да са далеч от жилищните модули на екипажа“, поясни кап. Маринов по отношение на безопасността.
Многобройните плавания през годините са отвеждали кап. Маринов до бреговете на шест от седемте континента на планетата. Сега, със „Св. св. Кирил и Методий“, той има възможност да добави в „колекцията“ си и Антарктида. Споделя, че вече е бил в най-северните води на планетата и очаква с голямо въодушевление шанса и предизвикателството скоро да премине и през най-южните. 
Кап. Кирил Маринов твърдо стои зад българския научен проект в Антарктида. „С това наше плаване към Антарктида ние показваме, че България е малка държава с голям дух“, споделя той, вярвайки че все повече и повече българи ще възприемат родното антарктическо начинание като повод за гордост.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба „Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката „България - Антарктида - корабният дневник на БТА".