Постигнатият изключително нисък лихвен процент в емисията еврооблигации, пласирани от Министерството на финансите във вторник, е оценка на международните финансови пазари за стабилността, която излъчва правителството. Това каза служебният премиер Гълъб Донев при отчета на кабинета за свършеното през последните шест месеца.
Министерството на финансите свърши изключителна работа и постигна много нисък лихвен процент спрямо други държави, които емитираха дългови книжа с повече от 1,5 процентни пункта лихва над облигациите на България, като например Румъния и Унгария, каза Гълъб Донев.
Във вторник България емитира емисия облигации в размер на 1,5 млрд. евро с годишен купон от 4,5 на сто, с което осигурихме ликвидност и за тази година, припомни по време на отчета на правителството Людмила Петкова, заместник-министър на финансите.
Служебният екип на финансовото министерство изготви 16 законопроекта, част от тях за промени в данъчните закони. С тях се въвеждат и облекчения на икономическите оператори, които съхранят по-големи количества нефт и втечнен газ. Част от законопроектите се свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), с ЕРМ2 и с въвеждането на еврото, допълни Петкова.
Дефицитът по Консолидираната фискална програма (КФП) на начислена основа за 2022 година се очаква да е около 2,9 на сто от брутния вътрешен продукт при предварително заложени 6 процента от БВП. Това дава стабилна перспектива за присъединяване на страната към еврозоната. МФ намери 6,1 млрд. лева, с които финансира дефицита по КФП за 2022 година, за рефинансиране на държавния дълг и за осигуряване на фискалния резерв на страната, посочи Людмила Петкова.