Столичният общински съвет ще се съобрази с решението на съда относно изплащането на обезщетенията, които поискаха семействата с разменени при изписването им от II АГ „Шейново“ бебета. Това стана известно от думите на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев по време на представяне на общинската програма за безплатна психологическа помощ на онкологично болни пациенти и техните близки, чието изпълнение започва в четири от многопрофилните столични общински болници.
„Не искам и няма да допусна въпросът да се политизира, да се спекулира с мъката на хората или някой да трупа дивиденти на техен гръб, без значение какви са подбудите за това. Изчакваме компетентния български съд. Общинският съвет ще се съобрази изцяло с решението на съда“, каза Георгиев.
„По отношение на паричните претенции, не мисля, че има как Общинският съвет да оцени в пари претърпените болки и страдания от членовете на двете семейства. Затова ще го направим така, както се прави в цял свят, изчаквайки съдебното решение, защото единствено съдът е компетентен да се произнесе по този въпрос, дали, какви обезщетения се дължат“, посочи председателят на СОС. 
От общината вече са отправили предложение за извънсъдебно споразумение до II АГ „Шейново“, където му се извършва правен анализ, с който общинарите очакват да бъдат запознати.