Най-голямата компания оператор на петролни полета в света - Ес Ел Би (SLB), печели сериозно от оставането си в Русия след началото на инвазията в Украйна, според документи на компанията и запознати източници, цитирани от Ройтерс.
Компанията се е възползвала от факта, че немалко от нейните съперници са се изтеглили от Русия след началото на войната и е "сложила ръка" на много от техните договори и оборудване.
И макар че оставането на Ес Ел Би в Русия донесе на компанията предимно критики, от документите и източниците става ясно, че решението да не напусне страната-агресор и да й помогне с ноу-хау и оборудване при добива на петрол и газ се е отплатило сериозно.
Така например приходите на подразделението на компанията за Русия и Централна Азия през третото тримесечие на 2022 г. растат с 25 на сто спрямо предходното. В същото време растежът за регионите на Азия и Близкия изток и Северна Африка е съответно 12 и 11 процента.
Компанията очаква от руското си подразделение рекордни резултати и за последното тримесечие на годината, според друг набор документи.
Ес Ел Би, която до октомври 2022 г. се наричаше "Шлюмберже" (Schlumberger), не се е отзовала на настоятелните запитвания на Ройтерс за коментар по темата. През март 2002 г. тя обяви, че остава в Русия, но спира новите инвестиции в страната.
Компанията не е попаднала и под ударите на американските и европейските санкции, забраняващи финансови трансакции с Русия, отчасти и поради факта, че мерките срещу руския енергиен сектор на този етап нямат за цел напълно да ограничат добива на петрол.
Регистрираната в Кюрасао Ес Ел Би е един от най-големите чуждестранни работодатели в Русия с около 10 000 служители, или около 10 на сто от цялата й работна ръка.
Приходите на компанията в Русия за първите девет месеца на 2022 г. възлизат на 1,21 милиарда долара, или 6 на сто от общия обем. Преди началото на войната в Украйна делът им е бил 5 на сто.