Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишково акцентира върху екипността на работата на правителството в полза на държавата и хората по време на открито заседание на Министерския съвет за отчет на дейността на кабинета през изминалите близо шест месеца, което продължава повече от три часа.
Той напомни, че част от важните за страната инфраструктурни обекти са били обявени с решения на МС за национални, като изтъкна, че някои от тях са били занемарени, а за други дори не се е говорило. Министърът потвърди ангажимента на ведомството към изграждането на нова болница за лечение на деца, като допълни, че вече е издадена заповед за промени в Подробния устройствен план (ПУП), с което, по думите му, процедурата става необратима.
Друг национален обект е магистралата Русе – Велико Търново, напомни Шишков и посочи, че за част от трасето има одобрен ПУП – за две части от пътя, което, по думите му, е важен "трамплин" по проекта, защото тази магистрала е важна транспортна връзка.
За магистрала "Хемус" министърът напомни, че са въведени в експлоатация 16 километра от нея. За лотовете 4 и 5 на магистралата министърът напомни, че са нужни законови промени във връзка със статута на търпимост на определени инфраструктурни обекти, с които ще може да се "отпуши" и строителството на тези два лота. Министърът допълни, че са решени и проблемите с 9 лот на магистралата.
По магистрала "Струма“ министърът напомни за натрупаните проблеми, като сред тях посочи свлачището пред тунел "Железница" и добави, че за укрепването му вече има готов проект. По магистралата е пуснат участък от 3 километра, допълни Шишков.
За магистрала "Европа" министърът каза, че се работи усилено и допълни, че вече има разрешение за реконструкция на ГКПП Калотина. Магистрала "Европа" беше зарязана с процедурите и сега одобрихме ПУП за последния етап между София и Сливница, каза той.
Министърът напомни и за отпуснатите 400 млн. лева в подкрепа на общински проекти и за изработената методика за индексация в строителството, както и за отворената програма за енергийното обновяване на жилищни и нежилищни сгради.