На 19-и и 20-и януари 2023 г. се очаква хиляди автобусни шофьори, влакови машинисти и кондуктори в регионалния обществен транспорт на Нидерландия да спрат работа заради обявена общонационална стачка, информират от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.
От ведомството допълват, че Федерацията на нидерландските синдикати (Federatie Nederlandse Vakbeweging - FNV) е обявила общонационалната стачка, след като профсъюзите и работодателите не са постигнали споразумение в преговорите за колективно трудово договаряне. 
Заради протеста в четвъртък и петък на практика няма да има автобуси или регионални влакове, които се управляват от компании, различни от Нидерландските железници (Nederlandse Spoorwegen, NS). Само служителите на Нидерландските железници и градските превозвачи в Амстердам, Ротердам и Хага няма да стачкуват, тъй като имат собствени колективни трудови договори. Влаковете на Нидерландските железници ще продължат да се движат по разписание, уточняват от МВнР.
От ведомството призовават българските граждани, които използват регионалния публичен транспорт за придвижване в пределите на Нидерландия, да се информират предварително за възможни закъснения или отменени курсове, както и да направят допълнителни проверки за наличния транспорт малко преди заминаването си.
От МВнР напомнят, че при необходимост от съдействие българските граждани в Нидерландия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Хага на следния номер: +31 70 350 30 51, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +31686213612. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].  
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected], допълват от ведомството.