В област Плевен са договорени над 5 милиона лева по проекти с европейско финансиране от новия програмен период 2021-2027 г. Това съобщи днес на пресконференция Николета Минчева, експерт "Комуникации и информация" в Областния информационен център (ОИЦ) в Плевен. 
Подписаните проекти са по процедури към програмите "Развитие на човешките ресурси" и "Храни и основно материално подпомагане". Те са на обща стойност от 5 140 007 лв. безвъзмездна финансова помощ, отбеляза Минчева.
По процедура "Грижа в дома" на програма "Развитие на човешките ресурси" към средата на януари е договорено общо 2 174 183.30 лв. безвъзмездно финансиране по сключени договори на общини в област Плевен. Средствата са насочени към общините Гулянци, Левски и Червен бряг. Те ще се използват, за да се предложи грижа в дома на нуждаещите се и да се разшири обхватът на интегрираните здравно-социални услуги в домашна среда. Целта е да бъдат обхванати общо 404-ма потребители в четирите общини - 98 в Гулянци, 133 в Левски и 173 в Червен бряг.
По процедура "Топъл обяд" на програма "Храни и основно материално подпомагане" в област Плевен вече са сключени и се изпълняват седем проекта в размер на почти три милиона лв. Дейностите предвиждат приготвянето и предоставянето на топъл обяд през следващите 36 месеца за крайно нуждаещи се хора, затруднени да осигурят изхранването си. В Община Белене ще бъдат обхванати 80 потребители, в Гулянци - 200 жители, в гр. Долна Митрополия, с. Подем и с. Крушовене ще се подкрепят 180 души, в Община Искър – 80, в Кнежа – 300, Никопол – 180, в Червен бряг – 300. 
Николета Минчева отбеляза, че в област Плевен вече е сключен и първият договор по Плана за възстановяване и устойчивост. Той е на Медицинския университет и е на обща стойност от почти 12 млн. лв. Средствата се предоставят за реализиране на стратегическата научноизследователска и иновационна програма за развитие на университета през следващите 42 месеца, до средата на 2026 г. Безвъзмездните средства ще подкрепят научни и научно-приложни изследвания, привличането на водещи изследователи, международното сътрудничество и защитата на интелектуалната собственост и технологичния трансфер. Дейностите ще се реализират в стратегическите за университета области като телемедицина и 3D медицина, клетъчни и тъканни технологии, стволови клетки и биопринтиране, изкуствен интелект, роботизирани и минимално инвазивни интервенции и други.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".