Близо 300 000 фиданки ще бъдат залесени по проект "Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Северозападното държавно предприятие", каза за БТА ръководителят на проекта Томислав Колов.
Проектът е финансиран от Европейския съюз и е на стойност 10 млн. лв., като националното съфинансиране е близо 1,5 млн. лв. Фиданките ще са предимно от видовете евро-американска топола, бяла върба и различни видове дъбове. Освен тях ще бъдат засадени и 1900 горско-плодни видове. Проектът бе представен днес на откриваща пресконференция, в която участваха директорът на Северозападното държавно предприятие инж. Веселин Нинов, директорът на Природен парк "Врачански Балкан" инж. Николай Ненчев и представители на горските стопанства, намиращи се на територията на СЗДП.
Включени са 13 горски стопанства, като най-голям дял заемат крайдунавските стопанства в Никопол, Оряхово, Лом и Видин. Благодарение на предвидените дейности те ще произведат близо 1 млн. фиданки.
"Залесяването ще се изпълнява основно от външни изпълнители, чрез възлагане на процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП), като немалка част ще бъде реализирано и от собствени работници, назначени към горските стопанства", обясни Томислав Колов. Очаква се през текущата година да се залесят 3623 дка, върху 2380 дка да се извърши почвоподготовка, да бъдат отгледани 19 806 дка горски култури.
Продължителността на проекта е 13 месеца и ще приключи в края на тази година.