Редица компании изразяват интерес да закупят площадката, на която британската компания "Бритишволт" (Britishvolt) планираше изграждането на завод за производство на батерии за електрически автомобили във Великобритания. Инвестиционният интерес е изразен само часове след финансовия колапс на "Бритишволт", пише "Файненшъл таймс".
На този фон британски политици предупредиха, че неуспешното развитие на проекта на "Бритишволт" представлява истинско "бедствие" за развитието на британската автомобилна индустрия. 
Окончателният финансов колапс на "Бритишволт" настъпи, след като последният й опит за набиране на средства беше блокиран от нейни кредитори през тази седмица. Така, британската фирма беше принудена да подаде заявление за назначаване на служебни администратори (временно управляващи компанията - бел. ред.),
Най-големият актив на "Бритишволт" е площадката край град Блит в Североизточна Англия, на която е предвидено изграждането на "гигафабриката" (така през последните години се обозначават най-иновативните заводи за производство на батерии за електрически превозни средства). Проектът, който се определя като ключов за британската индустрия за електрически автомобили, се оценява на 3,8 милиарда британски лири (около 4,87 милиарда долара).
Компании като британско-швейцарската мултинационална минна корпорация "Гленкор" (Glencore) за търговия със суровини и индийската автомобилостроителна група "Тата мотърс" (Tata Motors), която притежава луксозните британски марки "Ягуар" (Jaguar) и "Ленд Роувър" (Land Rover), са изразили инвестиционен интерес към площадката, на която е планирано изграждането на "гигафабриката", според представители, запознати със ситуацията, информира "Файненшъл таймс".
Сред потенциалните купувачи са и други автомобилостроителни фирми, както и производители на турбини за вятърни централи. 
Бизнесмен, който е близък до "Гленкор" и същевременно е инвеститор в "Бритишволт", обаче отрече корпорацията да има интерес към закупуване на парцела, върху който е предвидено да бъде построена фабриката за батерии. Въпреки това минната корпорация подкрепя изграждането на "гигафабрики" и на заводи за рециклиране на батерии в цяла Европа.
На площадката не е осъществено съществено строителство, но прилежащото пристанище, достъпът до енергия от възобновяеми източници и близката железопътна линия я превръщат в идеално място за изграждане на голям завод за производството на батерии за електрически автомобили, отбелязва британското издание.