Над 1700 кукери и сурвакари ще се изявят в първия ден на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, съобщиха от организационния му комитет.
Дефилетата ще започнат още в петък - 27 януари, което се случва за първи път в 50-годишната историята на маскарада. До момента преминаването на групите се провеждаше през втория и третия ден на събитието. Промяната тази година е наложена заради големия брой участници, който в това издание на "Сурва" надхвърля 10 000 души.
Сутринта на 27 януари ще започне с младежко сурвакарско дефиле "Сурвакариада" с участието на деца от пернишки училища. В 13:00 ч. ще бъде дадено началото и на същинското маскарадно дефиле, в което ще се изявят 21 маскарадни групи от областите Видин, Шумен, Ямбол, Силистра, Смолян, Бургас, Стара Загора и Перник.
Официалната церемония по откриването на грандиозното събитие ще се състои от 18:00 ч. на площад "Кракра Пернишки". 
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Той се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът "Сурова" е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.