Българският филм “Имало едно време един уестърн” на Борис Десподов ще бъде прожектиран през февруари в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк - MoMа. Това съобщават от Националния филмов център, който финансово подкрепя продукцията.
Между 3 и 21 февруари МoMA отбелязва родената в Тунис италианска актриса и активистка за правата на жените Клаудия Кардинале с ретроспектива, която обхваща почти 70-годишната ѝ кариера и включва около 20 филма. 
Въпреки че е почитана от цял свят заради сладострастната си красота, Кардинале внася емоционална уязвимост и интелигентност в многобройните си разнообразни роли (тя владее италиански език, френски, английски, испански, сицилиански диалект и тунизийски арабски) и е сътрудничила с толкова различни режисьори като Федерико Фелини и Лукино Висконти, Абел Ганс и Александър Макендрик, Серджо Леоне, Вернер Херцог и Ричард Брукс. 
В допълнение към класически филми като "Роко и неговите братя" и "Леопардът" на Висконти, "Имало едно време на Запад" на Леоне и "8 1⁄2" на Фелини, тази ретроспектива включва работата ѝ с Мауро Болонини, Валерио Зурлини, Паскуале Скуитиери и Марко Белокио, както и селекция от международни филми. Сред тях, освен българската лента, са също "Професионалисти" на Ричард Брукс, "Не правете вълни" на Александър Макендрик и "Гебо и сянката" на Маноел де Оливейра.
/ДД