Проста е сметката как 13 се дели на 4 - за ГЕРБ – 5, за КБ– 5, 2 -за ДПС, 1- за "Атака". Това заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова пред медиите.

Всеки може да сметне, използвайки джобния си калкулатор и това е правомощие на президента. Аз нямам никакво съмнение, че той има математици, а има и подходящо образование да може да седне да сметне как се разпределят 13 членове между парламентарно представените партии. В текста на ал. 8 – при назначаване на членовете на ЦИК извън тези по ал. 7, където е дадено ръководството се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, като партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, имат право на по един свой член в ЦИК. От общо 19 членове – 4 членове са ръководство, остават 15. Двама членове – излъчени от Синята коалиция и от НДСВ. Остават 13 членове. Независимо какво число използваме – първоначалното при структурирането на НС или сегашното положение, разпределението между партиите е 5, 5, 2, 1, независимо дали на ГЕРБ ще смятаме 97 или 94 народни представители, на КБ 84 или 83, ДПС и "Атака" нямат промяна и имат съответно 36 и 23 народни представители. За коректност съм сметнала първоначалната ситуация в парламента върху 240 народни представители според вота на българските граждани и сметката е проста и не предизвиква никакви разногласия, посочи Манолова.

И тук не става дума за това какво мисли г-жа Цачева, какво мисля аз или който и да е - има текст на Изборния кодекс. Човекът, който трябва да си извади джобния калкулатор или да го възложи на своите съветници е президентът, повтори Манолова. Нямам никакво съмнение, че той ще подходи добросъвестно и в съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс. Нямам никакво съмнение и затова до този момент не съм се включила в истерията коя политическа сила колко членове ще има, смята тя.