Специалният пратеник на Германия за Западните Балкани Мануел Зарацин каза, че политическата и конституционна криза в Черна гора представлява сериозна заплаха за присъединяването на страната към Европейския съюз и призова всички политически играчи да се споразумеят за новия състав на Конституционния съд и да оставят настрана ежедневните политически интереси, предаде агенция МИНА.
Зарацин подчерта, че Германия иска Черна гора да влезе в ЕС и знае, че страната е сигурна в европейската си перспектива. „Сега рискувате сериозно. Опитайте се да намерите решение“, апелира той.
Черна гора е в политическа криза от август, когато кабинетът на Дритан Абазович падна, а президентът Мило Джуканович отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на Миодраг Лекич, номиниран от просръбския Демократичен фронт, подкрепян от Абазович.
Кризата се задълбочи от неработещия Конституционен съд, тъй като депутатите месеци наред не успяват да се споразумеят за избора на нови съдии.
„Сега е много важно да се избере съдия за Конституционния съд и да се намери изход от кризата. Видяхме, че процедурите са задвижени, което е добър знак, но е ясно и че има нужда от по-висока ефективност“, каза Зарацин.
По-рано тази седмица словенският външен министър Таня Файон се срещна със служебния премиер Дритан Абазович, който потвърди, че се очаква в края на януари или в началото на февруари да има заседание, на което да се гласува новият състав на Конституционния съд.
Зарацин коментира, че без функциониращ Конституционен съд правосъдието в Черна гора остава парализирано и върховенството на закона е значително отслабено.
„Европейският път на страната е на кръстопът в момента и всички трябва да покажат, че не само искат да бъдат на европейския път, но и да бъдат в състояние да оставят настрана партийните интереси, за да можем отново да бъдем оптимисти по отношение на Черна гора“, коментира Зарацин.
Той призова всички парламентарни партии да демонстрират политическа зрялост и да постигнат резултати най-късно до началото на февруари.