Европейската централна банка ще прибегне до ново вдигане на лихвените проценти с 50 базисни пункта (0,5 на сто), след като през декември вече предприе подобно увеличение, е заявил пред Си Ен Би Си Клаас Кнот, гуверньор на Нидерландската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ.
"Тя няма да спре (да вдига лихвените проценти – бел. р.) след увеличението с 50 базисни пункта, това е сигурно", коментира предстоящите действия на ЕЦБ банкерът.
Европейската централна банка повиши лихвените проценти четири пъти през 2022 г., като лихвеният процент по депозитите достигна 2 на сто. През декември банката заяви, че ще увеличи допълнително лихвите през 2023 г., за да се справи с особено високата инфлация.
Последните данни показват забавяне на инфлацията, въпреки че тя остава доста над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.
Годишната инфлация през декември в еврозоната достигна 9,2 на сто спрямо 10,1 на сто през ноември, сочат данни на Евростат, публикувани вчера. Инфлацията в Европейския съюз е спадна до 10,4 на сто през декември 2022 г. от 11,1 на сто, отбелязани предходния месец.
Така инфлацията и във валутната зона, и в ЕС през декември е намаляла за втори пореден месец.
Кнот обаче не смята, че скорошните данни са "окуражаващи".
"Това, което видяхме, са данни, които не са обнадеждаващи", каза той на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.
"Видяхме още едно отчитане на инфлацията, при което нямаше признаци за отслабване на инфлационен натиск", заяви той, като подчерта важността на бъдещите действия на банката, за да се върне инфлацията към желаното ниво от 2 на сто. Основната инфлация в еврозоната все още е твърде висока и затруднява икономическаа активност, алармира нидерландският банкер.