Великотърновският университет ще почете Деня на св. Евтимий, патриарх Търновски, на 20 януари, съобщиха от висшето училище.
Патриарх Евтимий (1375 – 1394) е основателят на Търновската исихастка книжовна школа, която обновява културата на православния славяноезичен свят, и е провъзгласен за светец. Всяка година на 20 януари преподаватели и студенти от Великотърновския университет – наследник на Търновската книжовна школа, отдават почит към книжовника.
На 20 януари 2003 година в близост до ректората на университета беше направена първа копка на университетския храм „Св. Евтимий, патриарх Търновски”, с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в присъствието на представители на Светия синод на Българската православна църква по повод 610 години от кончината св. Патриарх Евтимий Търновски. Двайсет години по-късно фасадата на храма е завършена.  Предстои той да бъде изписан от студенти и преподаватели от Православния богословски факултет на Великотърновския университет.
На 20 януари тази година Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи Света литургия от 9:00 ч. в университетския храм. В 11:00 ч. пред паметника на св. Евтимий ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност от академичната общност на Великотърновския университет.