Франция днес е обхваната от национална стачка срещу плановете за пенсионна реформа на правителството на френския президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.
Кабинетът на премиера Елизабет Борн предлага минималната възраст за пенсиониране - 62 години в момента, да бъде повишена на 64 години, което среща ожесточената съпротива на профсъюзите в страната. По призива им днес стачкуват заетите в редица сектори във Франция.
Влакове в страната не се движат, училища са затворени, а работата на много компании е нарушена, тъй като служителите им стачкуват в опит да спрат пенсионната реформа.
Трудовият протест е сериозен тест за президента Еманюел Макрон, който е категоричен, че реформата е жизненоважна, за да бъде гарантирано, че пенсионната система във Франция няма да се срине. Проучвания на общественото мнение обаче показват, че французите с голямо мнозинство отхвърлят плановете за пенсионна реформа. 
Днешната стачка е предизвикателство и за профсъюзите във Франция, дали ще успеят да трансформират недоволството срещу удължаването на възрастта за пенсиониране и срещу покачващите се цени в масов социален протест, който ще продължи по-дълго и в крайна сметка ще принуди правителството в Париж да отстъпи. Френските синдикати обаче не са толкова влиятелни, колкото бяха в миналото, отбелязва Ройтерс. 
На този фон лидерът на френския профсъюз Се Же Те (CGT) Филип Мартинес заяви, че днешната стачка ще бъде последвана от още дни на стачки и протести.
"Това е първият ден (на трудови протести - бел. ред). Ще последват и други", каза Мартинес пред френски телевизионен канал, цитиран от Ройтерс. 
За да влезе в сила пенсионната реформа във Франция, тя трябва да бъде одобрена от парламента на страната, но през миналата година коалицията от политически формации, подкрепящи френския президент, загуби абсолютното си мнозинство в него. Макрон се надява на подкрепа и от консервативни депутати от други партии, за да прокара реформата, отбелязва Ройтерс.
Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, информира онлайн порталът statista.com.