Над 480 плевенчани подадоха годишни декларации в първата седмица от данъчната кампания за 2023 година. Това съобщи за БТА Рени Дудева - главен инспектор по приходите в отдел "Услуги за клиенти". Тя уточни, че 90 процента от декларациите са подадени с цел ползване на данъчни облекчения за деца и за деклариране на придобити доходи от наем.
Традиционно по-възрастните клиенти, които отдават имоти под наем, подават декларациите си още в първите дни на кампанията, коментира Дудева. Декларациите, които са подадени в Плевен по електронен път, са 160, което показва засиления интерес към е-услугите на приходната администрация, отбеляза тя. От тях 150 са подадени с ПИК, а 10 - с КЕП.
Притежателите на ПИК и електронен подпис могат да се възползват от над 160 онлайн услуги, припомни главният инспектор. Тя изтъкна, че освен чрез Портала за електронни услуги на НАП, гражданите могат да подават данъчни декларации по пощата с обратна разписка и на място в офиса, където по установена традиция през годините служители от НАП - Плевен оказват пълно съдействие при попълването на документите.
И на двата входа за клиенти, които са отворени в сградата на плевенския офис, има всички необходими декларации и приложения, посочи Дудева. Тя припомни, че срокът за ползване на 5 процента отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април.
Както БТА писа, през 2022 година близо 80 000 клиенти са посетили салона за обслужване на НАП в Плевен, като над 17 000 от посетителите на агенцията в областния град са потърсили помощ в изясняването на здравноосигурителния си статус и са поискали удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права. Според анализите традиционно посещенията в плевенския офис на НАП са по-интензивни през летните месеци. През юни, юли и август на 2022 г. близо 5000 данъкоплатци използваха почивката си, за да платят здравните си вноски или да уточнят здравноосигурителните си права.