БСП предлага да има задължително, разписано в закон, отстояние на химически заводи и производство от населени места. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев на брифинг в парламента след среща с кметовете на Долно Сахране и Горно Сахране и граждани. Поводът е инвестиционно намерение за химическо производство на смоли в близост до тези две населени места в Розовата долина. 
Става дума за разширяване на химическо производство, буквално до портите на завода има жп линия, която е от основното трасе София-Бургас, посочи Ченчев. Става въпрос не само за въздуха и водата на хората, и то не само на Долно и Горно Сахране, а за водата и въздуха на цяла Старозагорска област, а и всъщност за цяла България, защото има опасност и за язовир "Копринка", коментира той. Ще предприемем промени по отношение на това за подобни химически заводи и производство да има задължително, разписано в закон, отстояние от населени места, защото такова нещо към момента няма и това се използва от определени инвеститори и компании, посочи Ченчев.
Кметът на с. Долно Сахране Димитър Димитров обясни, че става въпрос за инвестиционно намерение на съществуващ към момента завод за производство на ПДЧ. Новото инвестиционно намерение е за производство на формалдехид - лепило, което е силно отровно и силно канцерогенно, каза той. По думите му това производство е на 250 метра по въздушен път от Долно Сахране и жителите на населеното място са силно обезпокоени. В близост има водохващане, което захранва питейната вода на Казанлък и Долно Сахране, отбеляза още кметът. Опасенията са, че при една евентуална авария ще бъде засегнат животът и здравето на хората и околната среда с последствия може би за десетки години напред, коментира той. Освен това Димитров каза, че в оценката на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), дадена преди две седмици, никъде не е упомената жп линия по Подбалканския път София - Бургас. Това нещо е на отстояние от близо 10 м, не дай си Боже, да стане като Хитрино, ще търсим селата на картата къде са били, коментира той.
Вчера депутати от ГЕРБ-СДС са отправили въпрос от парламентарния контрол към служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова относно издадено комплексно разрешително за производство на карбамид - формалдехидни смоли на фирма "Кастамону България" АД, с. Горно Сахране, община Павел баня, показва справка на сайта на парламента.