Вече са ясни творческите екипи, които ще създадат химни за шестте български училища, отличени в инициативата „Светилник“ 2022/2023 : „Към светли бъднини вървим!“. Те са избрани, след като в края на миналата година беше проведен конкурс, в който участваха десетки автори, мотивирани да се включат във вдъхновяващата кауза, организирана от сдружението на композитори и автори „Музикаутор“ и подкрепена от редица партньори и дарители, съобщиха организаторите на инициативата. БТА е сред партньорите на инициативата.
Както БТА писа, във второто издание на „Светилник“ партньорите си поставиха за цел да разширят обхвата на инициативата, като бъдат създадени химни за шест училища от пет български града в цялата страна – София, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора и Казанлък. Новите химни, които ще останат за поколенията, се финансират от Културния фонд на „Музикаутор“, както и от бизнеса, който споделя ценностите на инициативата.
„Още с първото издание на „Светилник“ насочихме усилия в посока за развитие и подкрепа на бъдещето на нашите деца, като се опитваме да допринесем за подобряване на училищната среда, в която израстват и преоткриват света“, каза изпълнителният директор на сдружението Иван Димитров.
Творческите екипи, участвали в конкурса, са кандидатствали за създаване на химн за едно или две от училищата в инициативата. Те са представили предложения за музика и текст за химн на конкретното училище, съобразени с неговите изисквания и идентичност. Предложенията им са разгледани от училищата и всяко от тях е направило своя обоснован избор, отбелязват от „Музикаутор“.
Химнът на Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“, град Стара Загора, който ще бъде дарение от една от най-големите банки в България – УниКредит Булбанк, ще бъде създаден от тандема Станислав Събев и Илиана Събева. Целта на екипа е да допринесе за оформяне на естетическия вкус на децата и развитието на ценности като колективен дух, доверие, толерантност, вяра в успеха и активна гражданска позиция. Заради това, както и заради своя творчески ентусиазъм, „геомилевци“ избраха именно тях, уточняват от „Музикаутор“.
За 112 ОУ „Стоян Заимов“, град София, химнът ще бъде създаден от Илия Ангелов – автор на музика, Таня Бойчева – автор на текст, и Митко Гидишки – аранжименти. Училищният колектив обосновава избора си, като с вълнение споделя впечатленията си от предложения химн: „Училищните символи са вплетени много оригинално и хармонично в текста, което дава уникалност на химна. Текстът внушава стремеж към познанието, приемственост и човешки добродетели“, допълват организаторите на инициативата.
Автори на химна за Второ основно училище „Димитър Благоев“, град Благоевград, ще бъдат Ивайло Терзиев и Снежина Темелкова. „Този творчески екип участва за втора поредна година в инициативата „Светилник“ и заслужено беше избран отново, заради своето професионално отношение и предложението за химн, което в най-голяма степен се доближава до идентичността на училището“, казват организаторите.
Химнът на Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов”, град Кюстендил, ще бъде създаден от Иван Любомиров, Биляна Попова и Дончо Генов, на Средно училище „Екзарх Антим I“, град Казанлък – от Христо Петков в творчески екип отново със Снежина Темелкова, а на Основно училище „Георги Кирков“, град Казанлък – от Михаил Дончев и Яна Обретенова.
В рамките на инициативата предстои да бъдат реализирани професионални звукозаписи, както и видеоклипове към химните, които ще бъдат представени премиерно на концерт в края на учебната 2022/2023 година, уточняват от „Музикаутор“ и отправят благодарност към всички творчески екипи, кандидатствали в тазгодишното издание на инициативата за креативните идеи, както и заради това, че споделят каузата „Светилник“.