Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов определи като най-сериозното предизвикателство в работата на кабинета овладяването на инфлацията. Той каза това по време на открито заседание на Министерския съвет за отчет на дейността на кабинета през изминалите близо шест месеца.
От гледна точка на икономиката на България инфлацията беше най-сериозният проблем, с който се сблъскахме през август, когато встъпихме в длъжност, каза министърът и напомни, че факторите за рекордната от 1998 г. насам инфлация тогава са били основно от сектор "Енергетика". Благодарение на добрата работа на щаба, енергийното министерство и на всички колеги, овладяването на цените на енергоносителите даде определено глътка въздух, каза министърът и допълни, че принос за това са имали и преговорите по отношение на горивата. Вижда се, че не международната ситуация промени тези цени, а работата на служебното правителство, коментира Никола Стоянов. 
Той напомни темповете на спад на инфлацията, като изтъкна, че намалението й започва от октомври и определи данните за декември, когато нивата й се запазват на равнището от предходния месец, като добър сигнал, защото този месец на годината по традиция в България инфлацията предпразнично се покачва.
Министърът съобщи, че предстоят разговори и с търговските вериги за храни, за да могат хората да усетят и по джоба си през следващите месеци, че цените намаляват, което, по думите на Стоянов, ще ни позволи включително да достигнем критериите за влизане в еврозоната.