“Мисията на Шакълтън” успешно акостира на остров Лори, част от островите Оркни в Антарктида, предаде за БТА Стефан Иванов, българинът в шестчленния екипаж на гребната лодка “Мисис Чипи”, водена от Фиан Пол, под флага на Клуба на изследователите. Маршрутът беше съкратен поради извънредни обстоятелства, свързани с непреодолими ветрове и факта, че един от гребците трябваше да бъде евакуиран на третия ден от плаването. Стефан Иванов е в отлична форма.
Първоначалният план беше екипът да гребе през най-страховитите води на планетата до остров Южна Джорджия по пътя на легендарното ветроходно плаване на Ърнест Шакълтън от Трансантарктическата експедиция 1914-1917 г. Основната причина за промяна на дестинацията е евакуацията на първия помощник на капитана Фиан Пол д-р Майк Матсън. “Той беше последният човек, когото очаквах да загубя по време на тази експедиция”, казва Пол. След като д-р Матсън получава морска болест, Пол взема мъчителното, но вярно, решение той да бъде евакуиран на яхтата “Селма”. Дори и без да гребе, условията в следващите дни нататък нямаше да позволят Матсън да се стопли в нито един момент, а това е жизненоважно.
Обикновено набирам екипаж от шест души, казва Пол, тъй като знам, че трябва да има поне двама добри гребци на всяка смяна, за да могат да поддържат труден курс при много силен вятър. Капитанът е океанският гребец с най-много световни рекорди и първият човек, постигнал Големия шлем на океанските изследователи, завършвайки плавания в открити води във всичките пет океана с помощта на плавателни съдове, задвижвани от човешка сила. Ръководил е някои от най-предизвикателните и донесли най-много рекорди, световно признати експедиции.
В полярните райони ветровете идват от различни посоки и са нужни много усилия, за да се запази курсът, тъй като вятърът естествено кара лодката да се завърти веднага щом човешката сила не генерира достатъчно задвижване. Двама добри гребци наведнъж за лодка  са достатъчни, за да поддържат труден курс при много силен вятър, но от самото начало и Джейми Дъглас-Хамилтън е по-слаб поради скорошната си сърдечна операция. Той не е успял да спази графика за подготовка след възстановяването, защото е получил белодробна инфекция. Опитът на капитана показва, че обикновено поне двама гребци се нараняват по време на експедиция. Пол знае, че ако един от четиримата гребци се контузи, ще са в беда и интуицията му е точна, защото малко по-късно Лиза Фартхофер се наранява, а това означава, че ако бяха на път за остров Южна Джорджия, трябваше да се откажат от експедицията, но те променят курса.
Така, екипът прекоси успешно с гребане около 420 морски мили (777 км) в Южния ледовит океан от остров Кинг Джордж до остров Лори за шест дни. “Плаването ни отговаря на всички изисквания на Океанското гребно общество (Ocean Rowing Society) и се квалифицира като успешно завършена полярна гребна експедиция”, пише Стефан Иванов. Според него, а и исторически погледнато, най-подходящото повторение на маршрута от плаването на Шакълтън е така и да не достигнеш до планираната точка, а вместо това да направиш по-голямо приключение. Точно, както стана сега.
В момента целият екипаж плава обратно към Ушуая, Аржентина на борда на ветроходната яхта “Селма” и продължава да е омагьосан от красотата на Южния океан и Антарктида. Каузата не ескпедицията за запазване на морското биоразнообразие все още може да бъде подкрепена от всеки желаещ чрез петицията на www.change./org/SouthOcean. Подробностите предстоят във facebook.com./NeverestOceanRow, инстаграм @NeverestOceanRow и на www.rowlaughexplore.com/the-shackleton-mission.