Дискусия между защитници на животните и представители на администрацията се състоя в Община Павел баня по повод зачестилите случаи на насилие над домашни и бездомни животни. През последните няколко седмици имаше няколко сигнала за натровени кучета в центъра на курортния град. На срещата присъстваха доброволци, представители на казанлъшката фондация “Animal Hope”, както и заместник-кметове на Община Павел баня. 
„Опитваме се да намерим решение на проблема с изоставените животни, хората негодуват, има поредица от случаи с натровени животни, както и един случай с простреляно куче преди няколко дни“, обясни за БТА председателят на “Animal Hope – Казанлък“ Ивелина Недкова. Тя уточни, че телата на животните са иззети за аутопсия, но според ветеринарния лекар, който се е опитал да окаже първа помощ, и според клиничните признаци става въпрос именно за натравяне. Според нея основното, което трябва да се направи, е институциите да се заемат активно с проблема. „Това са Общини, полиция, Агенция по храните“, коментира тя.
По думите на Недкова най-спешната мярка е масовата регистрация на домашните и селскостопанските кучета в животновъдните обекти и след това работа по кастрация на бездомните. „Това е регламентирано. Всеки собственик е длъжен да регистрира кучето си в съответната община, а администрацията трябва да следи за спазването на тези регламенти“, посочи тя. Ивелина Недкова изрази надежда виновникът за скорошните случаи на насилие да бъде установен и наказан. Тя напомни, че фондацията организира безплатни кампании за кастрация в община Казанлък и посочи, че екипът има готовност да съдейства за това и в община Павел баня, ако е необходимо. 
По думите на Димо Стефанов, жител на Павел баня, случаите на насилие над животни се случват постоянно. „Положителното е, че в момента има диалог с Общината и се дискутират идеи как да се реши този проблем. Всичко е ясно разписано по закон, важното е да се приложи. Проблемът е национален. Трябва да въведем образованост в населението и да им помогнем не през рестрикции, а през добра воля да решим проблема заедно“, коментира той. Според него също най-спешната мярка е създаване на общ регистър на всички домашни и бездомни животни на територията на общината. „Много хора апелират за създаване на приют, но ако не се спре популацията, той ще бъде напълнен в рамките на дни и проблемът няма да бъде разрешен. Единственият начин е да образоваме хората и те да разберат, че не може да развъждаш и да пускаш на свобода“, каза Димо Стефанов. 
„Общината прави всичко възможно да бъдат открити виновниците за тези случаи, доколкото ни позволява законът“, коментира заместник-кметът Милена Кавръкова. Според нея е проблем и това, че периодично на територията на града биват изхвърляни нови кучета. Тя посочи, че решението е масова кастрация не само на бездомните, но и на домашните кучета. „Мерките, които сме предприели, са засилване на кастрациите при бездомните кучета и започване на програма за кастрация на домашни кучета, финансирана от общината. Всеки гражданин ще има възможност да си обработи кучето за сметка на администрацияра при ветеринаря, с когото работим. Кучето ще бъде взето от наши служители от дома на гражданина, ще му бъде върнато кастрирано и чипирано и ще влезе в регистъра на домашните любимци“, обясни Кавръкова. По думите и тази кампания ще започне веднага, тъй за тази година се планира да бъдат отделени повече средства за това в сравнение с предходната. 
Според заместник-кмета Йордана Енева трябва да бъде направено всичко възможно обществото да промени отношението си към бездомните животни. От няколко години в общината се обръща особено внимание на решаването на този проблем, посочи тя.