Клавирен концерт на младия пианист Ивайло Василев ще се състои на 23 януари по случай Деня на унгарската култура (22 януари), съобщават от института "Лист" - домакин на събитието. Входът е свободен.
В програмата ще звучат творби от Жан-Филип Рамо, Шопен, Бела Барток, Ференц Лист и Йоханес Брамс.
Денят на унгарската култура се празнува от 1989 година - на 22 януари. Датата не е избрана случайно, на този ден през 1823 година Ференц Кьолчеи завършва ръкописа на унгарския "Химн". Честванията, свързани с тази годишнина, дават основание да се обърне по-голямо внимание на хилядолетните унгарски традиции, както и да се представи богатството на унгарската култура. На тази дата в цяла Унгария се провеждат културни и просветни прояви. Във връзка с този празник от 1993 г. се връчват и множество награди, свързани с културата и образованието -. "Янош Апацаи Чере", "Терез Брунсвик", "Матяш Елтеш", "Шандор Карачони", "Арпад Киш", "Ласло Немет”, "Алберт Сент-Дьорди”.
Ивайло Василев е роден през 2007 в София. Интересът си към музиката и пианото показва в ранна детска възраст и прави първите си стъпки на 5 години със Зорница Галева. От 2014 г. учи в НМУ "Любомир Пипков“, в класа на Емилия Канева, а от лятото на 2019 г. продължава обучението си с проф. д-р Борислава Танева.
Има над 20 награди от международни конкурси. Участвал е в няколко международни фестивали. Като солист има изпълнения с диригентите Константин Илиевски, Никола Петров, Георги Патриков, Миша Дамев, Александър Титов, Александър Чернушенко, свирил е със Симфониета Враца, Симфониета София, Симфоничния оркестър на БНР, Московския академичен симфоничен оркестър, Оркестъра на Санкт-Петербургската академична симфонична капела. Има студиен CD запис със състав на Мариинския театър, на изпълнение на концерти от Моцарт и Шостакович.
Две поредни години Ивайло е лауреат на голямата награда на фондация "Димитър Бербатов“ в категория "Изкуство“. Два пъти е награждаван със специална грамота от министъра на културата за високи творчески постижения.
/ДД