„Едно от основните неща, с които искаме да се преборим, са незаконните сметища в общината. Работим добре и с останалите ресорни заместник-кметове, защото това е тема, за решаването на която трябва да се обединим. На първо място ние ще ги почистим, а най-важното е да направим всичко възможно да не се получават отново“, каза в първото си интервю за БТА след назначаването си за заместник-кмет на община Стара Загора Радостин Танев.
Той допълни, че до края на седмицата са предвидени разговори и с почистващата фирма, както и обходи по кварталите да се види какво е състоянието им. Предстои почистване на междублоковите пространства и градинките във всички квартали. „Важно е да кажем, че това да е чисто около нас зависи от хората и тяхното самосъзнание. Ако те изхвърлят безразборно, колкото и общината да прави, няма да има резултат“, отбеляза той. Заместник-кметът посочи още, че предстои работна среща с РИОСВ, която ще има за цел подобряване на комуникацията и съвместна работа.
Сред другите приоритети, които Танев си поставя, са още проверка на всички заслони на спирки на градския транспорт в града. „Предстои обхождане на всички спирки, за да имаме ясна представа колко от тях са за ремонт, за да бъдат предприети стъпки за тяхното ремонтиране или поставяне на нови“, каза той. И припомни поредица от вандалски прояви срещу това имущество на общината. „Само преди няколко дни една от спирките и информационното табло, поставено да съобщава на ползвателите времето до пристигане на автобуса, бяха засегнати сериозно от такъв вандалски набег. Това ще струва на общината между 7 и 10 хиляди лева“, обясни заместник-кметът.
„Стратегията, която община Стара Загора следва, е да бъдем градът с най-екологичен транспорт. По тази причина се радвам, че идват новите електробуси. В момента върви процедура по изработване на нова транспортна схема и целта ни в нея ще бъде в града да се движат основно електробуси и тролеи. По този начин градските линии ще бъдат обслужвани от екологичен транспорт“, разказа още Радостин Танев. Предстои новата транспортна схема да бъде представена в близките дни и след това подложена на обществено обсъждане. „Надявам се хората да бъдат много активни, за да бъде изготвена тя като полезна за гражданите. Целта ни е градският транспорт да стане максимално удобен и предпочитан от страна на гражданите, това да доведе до по-малко автомобили, които да влизат в центъра на града. В момента се обмислят варианти за нови възможности за заплащане на превозни документи, които да са за улеснение на гражданите и в зависимост от техните нужди“, допълни Танев.
Заместник-кметът посочи още, че се работи приоритетно за обследване на дърветата в общината. „Всички искаме Стара Загора да е най-зеленият град и правим всичко възможно да го запазим такъв. Но когато става въпрос за дървета или клони, които по един или друг начин биха застрашили живота и здравето на хората или тяхната собственост, се налага тези, които са изсъхнали, да бъдат премахвани“, обясни той. През миналата година има подадени над 1400 сигнала за опасни или изсъхнали дървета, които са били обработени от служителите на звено „Озеленяване и комунални дейности“. По думите на Танев община Стара Загора подготвя програма, която ще даде възможност за всяко отсечено дърво да бъдат засадени две нови в същия район.