На среща с дискусия по покана на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ проф. Петър Стоянович представи своята книга „Фердинандеум“ - научно-историческо изследване, описващо първите 25 години от управлението на цар Фердинанд в България. 
Във встъпителните си думи проф. Стоянович каза пред публиката в библиотеката, че е получил наградата на Столичната библиотека за най-четен автор в областта на научната и научнопопулярната литература за 2022 г. 
„Фердинанд има много интересна смесица между самия него като личност и маниера му на човек, заедно със сблъсъка на ориенталското и балканското. Това го прави необикновен човек, несъизмерим с румънски, гръцки, сръбски и други владетели. Неговият произход е ненадминат в балкански контекст - дете на абсолютизма, внук на Краля Слънце, внук на боянска династия, който говори на 2 парижки диалекта“, каза Петър Стоянович. 
Авторът създава първия вариант на тази книга за участие в конкурс на БАН, а сега се е превърнал в част от първата глава на „Фердинадеум“. Книгата започва с епизод от прощаването на Фердинанд с България - истински случай, който неговият внук разказва на професора, книгата е оставена с отворен финал.
„Книга от 867 страници няма как да се разкаже. Но скромна по съдържание, нескромната книга заслужаваше да се създаде като един малък паметник на усилията на нашите дядовци и прадядовци, които помогнаха на България през 1912 г. да се събуди като една европейска държава, каквато трябваше да стане. А Фердинанд е личността, която в най-голяма степен е мотивирала България да стане европейска държава. За да имаш полк, трябва да имаш знаме. Това знаме е цар Фердинанд. Макар до края да е останал непризнат за тези неща, защото народът не е успял да го заобича“, каза на събитието проф. Стоянович. 
По повод управлението на цар Фердинанд проф. Стоянович използва една сентенция, която описва добре според него оценката на българското общество при успехите и неуспехите на монарха - „Успехът има много бащи, но провалът само една майка.“