Цените на петрола спаднаха с около процент в азиатската търговия днес, след като бяха разпространени данни, показващи неочаквано увеличение на американските запаси от суров петрол, предаде Ройтерс. Това засили притесненията на пазара, че търсенето спада.
Фючърсите на сорта Брент от Северно море с доставка през март паднаха със 73 цента или 0,9 на сто до 84,25 долара за барел.
Американският лек суров петрол загуби 86 цента или 1,1 на сто до 78,62 долара за барел.
Пазарът продължава да губи импулс под натиска на опасенията, че икономиката на САЩ навлиза в рецесия, а и след като от УФР сигнализираха, че лихвите трябва да се покачат над 5 на сто, за да бъде овладяна инфлацията, въпреки че изненадващо продажбите на дребно през декември спаднаха повече от очакваното.
По данни на Американския петролен институт запасите от суров петрол на САЩ са се увеличили с 7,6 милиона барела през седмицата, приключила на 13 януари. Очакванията на анализаторите бяха за спад от 600 000 барела.
Добрата новина е, че за същия период запасите от петролни продукти спадат с 1,8 милиона барела при очаквано от анализаторите увеличение от 120 000 барела.