В Етнографския музей в Разград е показана изложба на документални фоторепортажи, оръжия и артефакти. Експозицията „Илюстрована хроника на войната и освобождението на Разградския край”, посветена на Деня на Разград – 28 януари, беше открита от директора на Регионалния исторически музей Таня Тодорова. 
Изложбата е съвместен проект на разградския музей и Историческия музей „Искра“ в Казанлък и включва фоторепортажи на военни кореспонденти за битките по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. в България и в частност – свидетелства от сраженията в Разградско. На таблата са представени копия на фоторепортажи, публикувани в притурката „Иллюстрированная хроника войны“ към седмичното списание „Всемирная иллюстрация“ в Санкт Петербург през 1877 година - пионер при създаването на военния фоторепортаж в Русия, предоставени от музея в Казанлък. Посетителите ще могат да разгледат и табла с хрониките на военните действия на Източния руски отряд в Лудогорието от фонда на разградския музей, разказа етнографът и зам.-директор на разградския музей Даниела Ганчева. 
Специално място в изложбата имат и два артефакта, свързани с освобождението на Разградския край. Първият е напрестолно евангелие, кръст и кадилница, свързани с посрещането на руските войски и отслужването на водосвет за здраве и успех. Вторият е голямата икона с гравиран около нея текст за важното събитие. Тя е дар на разградчани от руски висши военни по повод годишнина от освобождението на града, каза директорът на музея Таня Тодорова. Във витрините са и непоказвани досега оригинални руски и турски оръжия - пушки, саби и ятагани от фонда на разградския музей. 
От свои име и от името на ръководството на Община Разград главният експерт в отдел „Култура, религиозни и младежки дейности" в местната администрация Цветана Бенонова благодари на музейните работници за стореното от тях за Разград, за усилията им да съхранят неговата памет от античността до наши дни. Бенонова припомни, че Община Разград посвети миналата година на кап. Бърдаров и мъжете воини от Лудогорието и обяви, че тази година ще е посветена на разградската духовност и култура. „Всички възрожденци и потомците им днес – музейните работници и журналистите са духовните воини на Разград, които отстояват българския идеал и традициите, включително и на уникалната етнографска група капанци“, добави експертът. Тя посочи, че част от оригиналните литографии от репортажите на военните кореспонденти от преди почти век и половина по нашите земи ще бъдат показани по-късно тази година в Художествената галерия. 
Изложбата е първото събитие от празничната програма, посветена на 145-годишнината от освобождението на Разград и ще може да бъде разгледана до 30 март. Експозицията е насочена към гражданите и учениците, пред които лектори от музея ще разширяват техните познания както по история на България, така и по теми, свързани с родния край.