Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, който участва в годишния Световен икономически форум в Давос, каза в интервю за Си Ен Ен (CNN), че страната е готова за забавянето на икономическия растеж, съобщиха хърватски медии.
Пленкович коментира факта, че Хърватия влезе в еврозоната в условия на инфлация, отбелязвайки, че тя е предизвикана от руската агресия в Украйна и съответно от енергийната криза и кризата с храните. Той подчерта, че според данни от Националната статистическа служба на Хърватия инфлацията за 2022 година е 10,8 процента и е по-ниска от инфлацията в повечето страни в Централна и Източна Европа, които са в Европейския съюз, но не и в еврозоната.
„Не бих казал, че цените са скочили до небето. Някои (търговци) вдигнаха цените неоправдано, но мисля, че ще паднат. Призовахме да върнат цените на равнището от 31 декември и имаме мерки, с които сериозно да ги стимулираме наистина да го направят“, каза Пленкович.
Той допълни, че Хърватия е повече от подготвена и има необходимия фискален капацитет, за да преживее предвиденото глобално забавяне на икономическия растеж.
На въпрос дали Хърватия страда от твърде голямата си популярност от туристическа гледна точка, Пленкович отговори, че страната е станала дори по-успешна след като националният отбор се класира на трето място на Световното първенство по футбол. „Хърватия имаше фантастичен туристически сезон“, каза той и добави, че страната все още не е стигнала до точката, в която трябва да се справя с твърде много туристи.